Investeerder HAL wil Boskalis geheel overnemen - de maritieme specialist wist afgelopen jaar het grote blokkeerschip in het Suezkanaal vlot te trekken (2024)

Table of Contents
Investeerder HAL wil Boskalis geheel overnemen – de maritieme specialist wist afgelopen jaar het grote blokkeerschip in het Suezkanaal vlot te trekken Topman Boskalis houdt zich op de vlakte LEES OOK: Hoogoplopende strijd om brillenwinkels: invallen bij moederbedrijf van Pearle en Eye Wish na conflict rond overname BEKIJK OOK: Waarom kinderen levend begraven worden onder vuilnis in de ‘Valley of Death’ in Syrië Meer Ik ben een ramp met sollicitatiegesprekken, dus ik vroeg een expert om advies. Dankzij deze 4 tips kreeg ik de baan Het aanbod van elektrische auto’s stijgt, waardoor de prijzen dalen – maar toch happen consumenten niet Welk bedrijf is als eerste $4.000 miljard waard? Apple gaat nek-aan-nek met Microsoft en Nvidia door nieuwe AI-functies Zweedse startup werkt aan een techniek om kweekvlees voor €1 per kilo te kunnen produceren – in 2026 wil het bedrijf de markt op Huizenkopers kiezen vaker voor hypotheek met kortere rentevaste periode: ‘Rente gaat waarschijnlijk licht dalen’ Elon Musk has been spotted wearing Cybertruck shoes. Here’s how you can get a similar pair. The cult of Elon Musk was on full display at Tesla’s shareholder vote Russia has been knocking out Ukraine’s night bomber drones with its own unmanned aircraft, combat videos seem to show Bethenny Frankel says she’s tried about 1,000 beauty products. Here are 6 of her favorites. I’m an American who’s lived in Germany for 14 years. I’m mostly content, but life here hasn’t been perfect. Partnerexperts Vacatures Rusland had een gouden kans om een nieuw front te openen in Oekraïne, maar verkwanselt die, zeggen militaire experts Kabinet-Schoof krijgt drie nieuwe ministeries, terwijl het wil bezuinigen op ambtenarij Elon Musk gaat misschien een X phone maken Tesla has put 2 Optimus robots to work on its factory floor Ik boek op cruises altijd kamers nabij de trappen. Het juiste deel van het schip kiezen, maakt je vakantie beter We reden met de BYD Seal om te zien of hij de concurrentie met Tesla aankan

HomeOndernemen

Investeerder HAL wil Boskalis geheel overnemen – de maritieme specialist wist afgelopen jaar het grote blokkeerschip in het Suezkanaal vlot te trekken

Investeerder HAL wil Boskalis geheel overnemen - de maritieme specialist wist afgelopen jaar het grote blokkeerschip in het Suezkanaal vlot te trekken (1)

ANP

Investeerder HAL wil Boskalis geheel overnemen - de maritieme specialist wist afgelopen jaar het grote blokkeerschip in het Suezkanaal vlot te trekken (2)

Exterieur van het hoofdkantoor van baggeraar en maritiem dienstverlener Boskalis. Foto: ANP/Koen van Weel

  • De Nederlandse investeringsmaatschappij HAL van de familie Van der Vorm wil baggeraar Boskalis overnemen.
  • Aan Boskalis zou een prijskaartje hangen van 4,2 miljard euro, maar HAL heeft al een flink belang in de maatschappij.
  • Boskalis was vorig jaar betrokken van ‘blokkeerschip’ Ever Given in het Suezkanaal.
  • Lees ook: De twee mede-oprichters van Coolblue werden door Pieter Zwart en HAL uitgekocht.

Investeringsmaatschappij HAL, die gecontroleerd wordt door de rijke ondernemersfamilie Van der Vorm, wil baggeraar en maritiem dienstverlener Boskalis overnemen.

Boskalis zou momenteel 4,2 miljard euro waard zijn. HAL heeft in de afgelopen jaren al een belang van ruim 46 procent in Boskalis opgebouwd en hoeft dus niet meer voor dat hele bedrag te portemonee te trekken.

Boskalis was vorig jaar betrokken bij het bergen van het enorme vastgelopen containerschip Ever Given in het Suezkanaal.

Volgens een verklaring zal de investeerder niets veranderen aan de koers van Boskalis. Ook op het gebied van werkgelegenheid zou alles hetzelfde blijven. HAL is al sinds 1989 aandeelhouder en zegt de bestaande strategie van Boskalis te steunen.

Het bod op Boskalis komt concreet neer op 32,50 euro per aandeel. Boskalis laat weten eerder deze week te zijn geïnformeerd door HAL over diens plannen. Het bestuur en de raad van commissarissen willen het bod komende tijd eerst zorgvuldig overwegen voor er een echte reactie volgt.

HAL is een beursgenoteerde onderneming die investeert in verschillende bedrijven zoals Coolblue. Tot vorig jaar had HAL ook een meerderheidsbelang in optiekconcern GrandVision, bekend van brillenketen Pearle. Maar dat is voor miljarden euro's verkocht.

Topman Boskalis houdt zich op de vlakte

Volgens topman Peter Berdowski van Boskalis waren er na die miljardendeal al speculaties in de markt dat HAL zijn belang in de baggeraar wellicht zou willen uitbreiden. Maar toen HAL hem eerder deze week informeerde over het bod kwam dat toch als een verrassing. Berdowski kan nu daarom nog niet inhoudelijk reageren, al kan hij wel zeggen dat HAL tot nu toe altijd een "zeer loyale, prettige aandeelhouder" is geweest.

Komende tijd willen het bestuur en de commissarissen van Boskalis het voorstel zorgvuldig overwegen. Daarbij zullen ze ook externe adviseurs in de hand nemen, bijvoorbeeld om te kijken of de 32,50 euro per aandeel, die HAL wil neertellen, een "fair bod" is voor kleinere aandeelhouders.

Boskalis presenteerde donderdag juist zijn jaarcijfers. Ondanks dat coronabeperkingen vorig jaar bij meerdere projecten op de marges drukten, lukte het toch om de omzet en winst flink op te voeren. Volgens Berdowski is de orderportefeuille daarbij goedgevuld en zien de vooruitzichten er gunstig uit. Hij kan de impact van de oorlog in Oekraïne nog niet goed inschatten, maar denkt wel dat de winst dit jaar op niveau kan blijven.

Boskalis telt wereldwijd ruim 10.000 medewerkers. Het bedrijf is niet actief in Oekraïne, wel in Rusland. Maar al het internationale personeel van zijn kantoor in Sint-Petersburg is het land uit. Daarbij ligt het werk in Rusland momenteel stil. Dat laatste komt niet alleen door de oorlog, want in het poolgebied wordt in de winter sowieso niet gewerkt.

LEES OOK: Hoogoplopende strijd om brillenwinkels: invallen bij moederbedrijf van Pearle en Eye Wish na conflict rond overname

BEKIJK OOK: Waarom kinderen levend begraven worden onder vuilnis in de ‘Valley of Death’ in Syrië

Meer

  • Boskalis
  • fusies en overnames
  • Hal Investments
  • Investeerder HAL wil Boskalis geheel overnemen - de maritieme specialist wist afgelopen jaar het grote blokkeerschip in het Suezkanaal vlot te trekken (3)

    Ik ben een ramp met sollicitatiegesprekken, dus ik vroeg een expert om advies. Dankzij deze 4 tips kreeg ik de baan

    Dankzij de tips vond Melissa Petro het gesprek eerder leuk dan eng, en kreeg ze de baan. Ze deelt

    Lees meer

  • Investeerder HAL wil Boskalis geheel overnemen - de maritieme specialist wist afgelopen jaar het grote blokkeerschip in het Suezkanaal vlot te trekken (4)

    Het aanbod van elektrische auto’s stijgt, waardoor de prijzen dalen – maar toch happen consumenten niet

    De gemiddelde prijs van een EV daalde sinds vorig jaar met bijna 3.000 euro. Maar de vraag naar e

    Lees meer

  • Investeerder HAL wil Boskalis geheel overnemen - de maritieme specialist wist afgelopen jaar het grote blokkeerschip in het Suezkanaal vlot te trekken (5)

    Welk bedrijf is als eerste $4.000 miljard waard? Apple gaat nek-aan-nek met Microsoft en Nvidia door nieuwe AI-functies

    Apple, Microsoft en Nvidia zijn op weg naar een beurswaarde van 4.000 miljard dollar. Die grens p

    Lees meer

  • Investeerder HAL wil Boskalis geheel overnemen - de maritieme specialist wist afgelopen jaar het grote blokkeerschip in het Suezkanaal vlot te trekken (6)

    Zweedse startup werkt aan een techniek om kweekvlees voor €1 per kilo te kunnen produceren – in 2026 wil het bedrijf de markt op

    De Zweedse startup Re:Meat werkt aan een techniek om de kosten van uit cellen gekweekt vlees ster

    Lees meer

  • Investeerder HAL wil Boskalis geheel overnemen - de maritieme specialist wist afgelopen jaar het grote blokkeerschip in het Suezkanaal vlot te trekken (7)

    Huizenkopers kiezen vaker voor hypotheek met kortere rentevaste periode: ‘Rente gaat waarschijnlijk licht dalen’

    Hypotheken met een rentevaste periode tot 15 jaar zijn dit jaar erg populair onder huizenkopers,

    Lees meer

  • Investeerder HAL wil Boskalis geheel overnemen - de maritieme specialist wist afgelopen jaar het grote blokkeerschip in het Suezkanaal vlot te trekken (8)

    Elon Musk has been spotted wearing Cybertruck shoes. Here’s how you can get a similar pair.

    Elon Musk seems to have a new go-to shoe. The Tesla CEO has been seen multiple times wearing blac

    Lees meer

  • Investeerder HAL wil Boskalis geheel overnemen - de maritieme specialist wist afgelopen jaar het grote blokkeerschip in het Suezkanaal vlot te trekken (9)

    The cult of Elon Musk was on full display at Tesla’s shareholder vote

    Tesla’scult-like following was on full display at its annual shareholder meeting on Thursd

    Lees meer

  • Investeerder HAL wil Boskalis geheel overnemen - de maritieme specialist wist afgelopen jaar het grote blokkeerschip in het Suezkanaal vlot te trekken (10)

    Russia has been knocking out Ukraine’s night bomber drones with its own unmanned aircraft, combat videos seem to show

    Russian unmanned aircraft can be seen destroying Ukraine’s night bomber drones in videos fr

    Lees meer

  • Investeerder HAL wil Boskalis geheel overnemen - de maritieme specialist wist afgelopen jaar het grote blokkeerschip in het Suezkanaal vlot te trekken (11)

    Bethenny Frankel says she’s tried about 1,000 beauty products. Here are 6 of her favorites.

    Bethenny Frankel is popular on TikTok for her quippy beauty and skincare product reviews. Frankel

    Lees meer

  • Investeerder HAL wil Boskalis geheel overnemen - de maritieme specialist wist afgelopen jaar het grote blokkeerschip in het Suezkanaal vlot te trekken (12)

    I’m an American who’s lived in Germany for 14 years. I’m mostly content, but life here hasn’t been perfect.

    I moved from the US to Germany 14 years ago and am now raising a kid here. I get a lot of questi

    Lees meer

Partnerexperts

Oud MIVD-officier Pieter Cobelens laat zien hoe lek jouw bedrijf eigenlijk is
Bekijk hier alle #techtalks
Neurodiversity Pride Day: Waarom we meer in de kracht van andersdenkenden moeten geloven
Unlock your Potential
Waarom het slim is om je werknemers een elektrische leaseauto te bieden
Charge up your business

Investeerder HAL wil Boskalis geheel overnemen - de maritieme specialist wist afgelopen jaar het grote blokkeerschip in het Suezkanaal vlot te trekken (19) Vacatures

  • Informatieadviseur Fysiek Domein
  • Manager bedrijfsvoering/ controller
  • Functioneel Beheerder Digital Workspace
  • Senior Management Controller
  • Plaatsvervangend Griffier / Senior Raadsadviseur


Bekijk alle vacatures →

Zweedse startup werkt aan een techniek om kweekvlees voor €1 per kilo te kunnen produceren – in 2026 wil het bedrijf de markt op

Investeerder HAL wil Boskalis geheel overnemen - de maritieme specialist wist afgelopen jaar het grote blokkeerschip in het Suezkanaal vlot te trekken (22)

Investeerder HAL wil Boskalis geheel overnemen - de maritieme specialist wist afgelopen jaar het grote blokkeerschip in het Suezkanaal vlot te trekken (23)

Rusland had een gouden kans om een nieuw front te openen in Oekraïne, maar verkwanselt die, zeggen militaire experts

Rusland had gehoopt op een nieuw front bij Kharkiv, maar door strategische missers is het tegenge

Lees meer

Investeerder HAL wil Boskalis geheel overnemen - de maritieme specialist wist afgelopen jaar het grote blokkeerschip in het Suezkanaal vlot te trekken (24)

Kabinet-Schoof krijgt drie nieuwe ministeries, terwijl het wil bezuinigen op ambtenarij

De komst van liefst drie departementen is opmerkelijk, gezien de nieuwe coalitie ook van plan is

Lees meer

Investeerder HAL wil Boskalis geheel overnemen - de maritieme specialist wist afgelopen jaar het grote blokkeerschip in het Suezkanaal vlot te trekken (25)

Elon Musk gaat misschien een X phone maken

De miljardair claimt ook dat hij Apple-producten gaat verbieden bij zijn bedrijven, omdat Apple A

Lees meer

Investeerder HAL wil Boskalis geheel overnemen - de maritieme specialist wist afgelopen jaar het grote blokkeerschip in het Suezkanaal vlot te trekken (26)

Tesla has put 2 Optimus robots to work on its factory floor

Tesla says Optimus is working on its factory floor. The company said in an X post that two of the

Lees meer

Investeerder HAL wil Boskalis geheel overnemen - de maritieme specialist wist afgelopen jaar het grote blokkeerschip in het Suezkanaal vlot te trekken (27)

Ik boek op cruises altijd kamers nabij de trappen. Het juiste deel van het schip kiezen, maakt je vakantie beter

Je verblijf op een cruiseschip zal beter zijn als je deze tips opvolgt: een hut dichtbij een trap

Lees meer

Investeerder HAL wil Boskalis geheel overnemen - de maritieme specialist wist afgelopen jaar het grote blokkeerschip in het Suezkanaal vlot te trekken (28)

We reden met de BYD Seal om te zien of hij de concurrentie met Tesla aankan

Is de BYD Seal in de praktijk zo goed als hij op papier lijkt? Om daarachter te komen stapten we

Lees meer

Investeerder HAL wil Boskalis geheel overnemen - de maritieme specialist wist afgelopen jaar het grote blokkeerschip in het Suezkanaal vlot te trekken (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Dan Stracke

Last Updated:

Views: 5496

Rating: 4.2 / 5 (63 voted)

Reviews: 94% of readers found this page helpful

Author information

Name: Dan Stracke

Birthday: 1992-08-25

Address: 2253 Brown Springs, East Alla, OH 38634-0309

Phone: +398735162064

Job: Investor Government Associate

Hobby: Shopping, LARPing, Scrapbooking, Surfing, Slacklining, Dance, Glassblowing

Introduction: My name is Dan Stracke, I am a homely, gleaming, glamorous, inquisitive, homely, gorgeous, light person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.